Az R programozási nyelv egy kifejezetten statisztikai számításokra, adatelemzésre és megjelenítésre létrehozott open source nyelv. Viszonylag könnyen tanulható és pezsgő community-vel rendelkezik nemzetközi szinten és Magyarországon is.

Mivel a R használata az egész világon egyre elterjedtebb, folyamatosan írják hozzá az újabb kiegészítéseket (library-ket) és egyre több cég alkalmazza adatelemzésre.

Néhány mondat erejéig kicsit mélyebbre mennék azok kedvéért, akik már valamennyire programoznak, és szeretnék tudni, hogy mivel jár, ha az R-re adják le a voksukat.

  • Mivel kifejezetten adatelemzésre használják, ezért adatmegjelenítésre és statisztikai számításokra rengeteg olyan funkció van, amit más programozási nyelvben csak soksoros mókolással lehet megoldani. Nagyon jól integrálódik más nyelvekkel, tehát egy pl. Google BigQuery táblát SQL lekérdezéssel is tudsz használni R kódon belül.
  • A sok hozzáfejlesztett funkció miatt azok, akik más programozási nyelvekben otthon vannak, de az R-ben nem, kicsit nehezebben olvassák el a kódot. Egy komplexebb kódban elfordulhat, hogy egy library (nem)frissülése miatt a kódot évekkel később már csak sok javítás után lehet futtatni.
  • A R-t túlnyomóan kísérletezésre és prototipizálásra használják, ha éles rendszeren való futtatásra van szükség, akkor a legtöbb cég egyelőre még más eszközöket használ, de ahogy terjed el az R, ez is lassan megváltozik.

Ha úgy gondolod, ez egy jó irány neked, kezdj bele valamelyik ingyenes elearningbe, és ha készen állsz arra, hogy elkezdj saját kódot írni, tölts le egy RStudiot, ami segíteni fog hatékonyan kódot karban tartani, és szintaktikai hibákat is jelzi.

Azt R-t használók közössége a tudásmegosztáson alapul, és komolyan is gondolják. A szakma elismert szereplői nyilvánosan elérhetően publikálják a könyveiket – ez nagyon fontos azoknak, akik (akárcsak én) jobban tanulnak könyvből.

Nagyon sok nő tanul/tanult R-ben programozni, így, ha szeretnél közösségben tanulni, erre is van lehetőséged, nem fogsz kilógni.

Meetupok

Budapesten az R-ladiest mindenképpen érdemes figyelni, kezdőknek is. A szervezők nyitott, jó fej, és szakmailag nagyon felkészült hölgyek, és már a második meetupodon ismerős, visszajáró arcokkal fogsz találkozni.

Szorosan együttműködnek a Budapest Users of R szervezőivel, itt az R gyakorlati felhasználásra kaphatsz sok példát, barátságos hangulattal, az előadások után pizzával és sörrel megspékelve.

Online elérhető könyvek

Néhány, kezdőknek is érdekes könyv:

Introduction into Data Science – a statisztikai alapok, lépésről lépésre, emészthető adagokban.

https://ischool.syr.edu/media/documents/2012/3/DataScienceBook1_1.pdf

Nem maradhat ki az R “nagy öregje”, Hadley Wickham könyve sem:

R for Data Science

https://r4ds.had.co.nz

Natural Language Processing – ha kicsit is érdekelnek a nyelvek, vagy szeretsz olvasni, ezt értékelni fogod:

Julia Silge és David Robinson a R alapú nyelvfeldolgozás úttörői, könyve pedig:

https://www.tidytextmining.com/

Ha érdekel, keress rá, rengeteg az elérhető, jó minőségű anyag.

Ha valami még érdekel titeket, vagy hozzá szeretnétek tenni, írjatok nekünk!