Kik vagyunk?

A ShareIT Lab egy közösség, amely elősegíti nők pályakezdését, karrierváltását és érvényesülését digitális technológia területen.

A ShareIT Lab csapata

Miért csináljuk?

Szeretnénk megmutatni a nőknek, hogy a sztereotípiák ellenére sokféle lehetőség van nőknek is arra, hogy digitális technológia vagy információtechnológia területen helyezkedjenek el.

Szeretnénk láttatni a példaképeket, megmutatni, mások milyen tapasztalatokat szereztek ezeken a területeken.

Hogyan csináljuk?

Eseményeket szervezünk, ahol tapasztalt IT-s nők mutatják be a lehetőségeket saját példájukon keresztül, legyen szó akár beugró szakmákról, akár karrierváltásról, akár a váltással vagy előrelépéssel kapcsolatos kérdésekről.

Emellett itt a honlapunkon és a Facebook oldalunkon osztunk meg érdekes cikkeket, gondolatokat, amik segíthetnek ötletet adni, hogyan érdemes elindulni vagy váltani akár a digitális technológia területre is.

Alapítóink

Laczkó Katalin
LACZKÓ KATALIN
IT és általános menedzsment szakember vagyok több mint 20 év munka- és 12 év IT vezetői tapasztalattal mind ügyfél, mind szolgáltatói oldalon. Fontos számomra, hogy az ügyfél legyen a szolgáltatások központjában, a szolgáltatások és a portfólió folyamatos fejlesztése, jó hangulatú partneri viszony az ügyfél és a szolgáltató között, mindemellett pedig a csapatmunka és az együttműködés.

Munkáltatóim voltak az EDS, Getronics, Cemex, Lufthansa és IBM, jelenleg pedig a Jabil EMS üzletágának vagyok az európai IT vezetője.

Az informatika mellett kiemelten foglalkozom azzal, hogyan lehet a cégeket ügyesen végigvezetni a digitális transzformáció útján, és ezt a folyamatot hogyan tudjuk sikeresen megtámogatni a designgondolkodás és a változáskezelés segítségével. A munkám során gyakran látom, milyen a nők helyzete az IT területeken, és szeretnék tenni annak érdekében, hogy kevesebb legyen a sztereotip gondolkodás Magyarországon.

A ShareIT Lab kezdeményezéssel szeretném, ha jó példát és bátorítást adhatnánk, hogy nők is kedvet kaphassanak, érdemes az IT-ban is körülnézni, elhelyezkedni, akár karriert építeni.

Baráth Barbara
BARÁTH BARBARA
Nemzetközi kapcsolatok, török szakos bölcsész és közgazdaságtani tanulmányokkal érkeztem meg az IT világába. Az NNG-nél kezdtem diákként, majd megismerkedtem a szolgáltató központok világával is. Ezután kerültem a Green Fox Academy-hez, ahol több területen is kipróbáltam magam.

Már több éve vezetem Magyarország egyik legnagyobb programozó bootcampjét, és nap mint nap szembesülök azzal, hogy milyen kihívásokkal szembesülnek a nők IT területen. A munkámban azt szeretem, hogy hatással vagyok az emberek életére és formálhatom a munka világát. Az iskola megalapítása óta már több mint 700 embernek segítettünk elindítani a programozói karrierjét. Voltak közöttük gépészek, fizikusok, geológusok, biológusok, közgazdászok, kertészek, bölcsészek, de még izlandi lovastúra vezető is. Hiszem, hogy kellő eltökéltséggel és alázattal bárki sikeresen tud váltani az IT világába.

A ShareIT Lab kezdeményezéshez azért csatlakoztam, mert találkozik benne a legtöbb téma, ami a szívügyem: az IT világa, a digitalizáció és robotika hatása a munkaerőpiacra, a kulturális különbségek, az oktatás és a nők helyzete az IT-ban.

Illés Anikó
ILLÉS ANIKÓ
Angol-francia szakos bölcsészként teljes outsiderként kerültem IT és telekommunikációs nagyvállalatokhoz ügyfélszolgálat és értékesítési területekre.

Majd tíz – Shared Service Centerekhez kötődő – év után váltottam és egy éve ismerkedem a startupok izgalmas sokszor volatilis világával mint Startup Ecosystem Biz. Dev., a világon az egyik legismertebb, a munka jövőjével foglalkozó globális HR konferenciáját szervező Unleash Group szárnyai alatt, ahol a diverzitás, a nők technológiai területeken történő bevonása egy nagyon fontos és sokat tárgyalt kérdés. Nagyon szerencsés vagyok, hogy a ShareIT-nek köszönhetően inspiráló nőkkel és férfiakkal dolgozhatok együtt egy nagyon időszerű és sokak számára hasznos kezdeményezés keretében!

Tagai Lilla
TAGAI LILLA
Hála a nyári szünetek Star Trek maratonjainak, nagyon hamar nagyon jól megtanultam németül (és lettem nerd is egyben), majd német szakos bölcsészként végeztem az egyetemet. Ha akkoriban elérhetőek lettek volna jó angol nyelvű csatornák, lehet, hogy egész máshogy alakul az életem.

Diplomázás előtt IT ügyfélszolgálatosként kezdtem el dolgozni, mert itt tudott egy pályakezdő jól keresni. A következő években IT területen vezetői beosztásokban dolgoztam, igyekeztem előnyt kovácsolni abból, hogy gyors tempójú munkakörnyezetben érzem jól magam és rosszul tűröm a monotóniát. Sokféle munkaterületen dolgoztam, folyamatosan képeztem magam, néhány éve egy véletlennek köszönhetően product managementtel kezdtem el foglalkozni. Bár akkoriban attól a bizonyos munkakörtől nem voltam lenyűgözve, nagyon sokat tanultam belőle és új szakmai irányba állított. Mostanában a program management, termékfejlesztés és a data analytics kombinációjával foglalkozom, dolgoztam ezen a területen beszállítóként és ügyfélként is.

Karrierem során nagyon sok nehézséget okozott, hogy sokszor nem volt a problémákat és kérdéseimet kivel megbeszélni, és olyan nő a környezetemben, akitől tanácsot tudtam volna kérni, csak elvétve volt. A nekem való szakmai irány volt, hogy nem az aktuális cég igényeinek felelt meg, és amikor irányt akartam váltani, visszakerültem a pályakezdők 22-es csapdájába: honnan lesz meg a szakmai tapasztalatom, ami nélkül nem tudok váltani.

Ezért örültem, hogy csatlakozhattam az ShareIT Lab alapítóihoz. Ez a maroknyi különböző személyiség különböző utakat végigjárva sok tapasztalatot gyűjtött össze és számomra nagyon inspiráló csapattá vált. Szeretnénk a saját dilemmáinkat és tudásunkat felhasználni, másoknak segíteni tanáccsal és példákkal , egy olyan közösséget biztosítva, ahol őszintén kérdezhetsz és őszinte választ fogsz kapni.

Kapusi Kitti
KAPUSI KITTI
PR szakon végeztem és bevallom, sosem gondoltam volna, hogy egyszer IT cégnél fogok dolgozni.

A magyar média piac egyik vezető vállalatától csöppentem bele az IT szektorba. Közel 3 éve vagyok ezen a területen. Jelenleg junior szoftvertesztelőként dolgozom. A kezdet kicsit sem volt könnyű, önerőből vágtam bele és örülök, hogy hittem magamban. A legnehezebb a kétkedők hozzáállását volt elfogadni. Ma már azt vallom, mindegy milyen területről csöppensz bele az IT világába, ha megvan a kellő kitartás és akarat, bárki lehet belőled, akár fejlesztő, akár tesztelő szeretnél lenni. Remélem, én is egy jó példa leszek több embernek, hogy semmi sem lehetetlen és merjen belevágni.

Szekeres Marianna
SZEKERES MARIANNA
Több mint 10 éves HR és IT toborzási tapasztalatom megerősített abban, hogy a változtatásra mindig ott a lehetőség. A IT mindenki számára rengeteg lehetőséget kínál, ideális terep sztereotípiák lebontására.

A ShareIT Lab azért lett fontos nekem, mert egyértelműen az előítéletekkel számol le, és arról tanúskodik, van más út, mint amit elvárnak, van olyan karrier, amiben bárki feltöltődhet önbizalommal. Számomra igazán inspiráló, hogy így a ShareIT Lab a munkaadói oldal változásához is hozzájárulhat.

Svéda Dóra
SVÉDA DÓRA
Svéda Dóra vagyok, emberek, csapatok és szervezetek fejlesztésével foglalkozom HR-szakértőként, executive és karriercoachként, mentorként. Kedvenc témáim a tehetséggondozás, a motiválás és a kompetenciafejlesztés, szívügyem a női vállalkozások üzletfejlesztése és hálózatosodása. Egyéni és csoportos formában támogatom a nők karriertörekvéseit. A Coachingcentrum Kft. és az ART&ME művészeti ügynökség, és a ROOMS coworking alapítója vagyok. A ShareIT alapításában azért működtem közre, mert szeretnék tenni azért a fontos társadalmi ügyért, hogy a nők tehetségükhöz mérten tudjanak önálló egzisztenciát építeni, akár munkavállalóként, akár vállalkozóként és több női vezetővel találkozhassunk a vállalatokban. Mivel sokat dolgozom IT-szervezetekben, látom, hogy mennyi vonzó lehetőség kínálkozik számukra, a ShareIT Lab csapata pedig azért dolgozik, hogy a nők megismerhessék ezeket a lehetőségeket és bátran merjenek váltani.
Sándor Péter
SÁNDOR PÉTER
Nemcsak IT vezetőként, de magánemberként is azt vallom, hogy így a kétezertizes évek vége felé nem az a fontos, hogy a munkatársaink nők vagy férfiak, vagy hogy egyáltalán milyen nemi identitásúnak, milyen vallásúnak, vagy akár milyen politikai beállítottságúnak vallják magukat. Mint ahogyan az sem lényeges, hogy tetovált-e, és hogy milyen zenét szeret. Az számít, hogy az adott munkát el tudja-e végezni a kívánt minőségben, be tud-e illeszkedni a közösségbe, teljes értékű tagja-e a csapatnak.

Ez bizonyos munkáknál nem egyszerű, bizonyos munkáknál viszont csak látszólag problémás. Bármelyik cégnél töltöttem be IT vezetői pozíciót eddig (többek között Unilever, T-Systems, Lufthansa Systems, IBM), azt tapasztaltam, hogy a tech-téren a nők többnyire hátrányból indulnak, mintha nem lehetnének elég jók a kapcsolódó szakmákban, vagy mintha csak bizonyos rész-területeken tudnának hatékonyak lenni – pedig ez egyáltalán nem így van. A ShareIT Lab csoport is azért jött létre, hogy az alapítók által az évek alatt összegyűjtött tapasztalatokat a lehető legszélesebb körben megosszuk, és segítsünk mind több és több hölgyet akár az IT-ba való váltásba, akár már az IT-ban való karrier-előrelépésekben. Ehhez ismeretterjesztő találkozókat, egymást is segítő csoportot és tudástágító írásokat hozunk létre, azt remélve, hogy aki eddig tudás vagy önbizalomhiány miatt nem mert belevágni, az láthassa, milyen előrevezető utak, milyen bukkanók, de ezekre milyen megoldások vannak, mi hasznos, és mi nem annyira..

Érdemes minket figyelemmel kísérni, hiszen még csak most pörgünk fel!

Zakar Judit
ZAKAR JUDIT
Közgazdászként végeztem. 15 év nemzetközi és hazai kereskedelmi és befektetési banki tapasztalattal arra vágytam, hogy jobban belelássak a háttérfolyamatokba, abba, hogy hogyan is készül egy-egy alkalmazás, milyen munka van egy-egy üzleti igény mögött. Az IT felé vettem az irányt és egy globális IT cégnél egy olyan banki front-end alkalmazáson kezdtem dolgozni, melyet több ezer felhasználó használ Közel- és Kelet-Európában. Visszatekintve már egyértelműnek tűnik az út a bankos múltammal, hogy egy globális bank CEE országaiban működő fiókhálózatai számára váltam az IT oldali üzleti szakértővé, s fordítottam le az üzleti igényeket a technológiai szakértők számára, majd az új fejlesztéseket tesztelőként ellenőriztem vissza. Rengeteget tanultam az architektekkel és fejlesztőkkel való közvetlen munka során, s hiszem, hogy ez segített hozzá, hogy 3 banki termékfejlesztési csapat vezetőjévé váljak. Miközben a technológia terén még rengeteg lehetőségem van a kollégáktól tanulni, jelenleg a front-end alkalmazást fejlesztő csapataink agilissá átalakulását támogatom és egy digitalizációs projektet támogatok vezetőként. A ShareIT Labet egy nagyon izgalmas összefogásnak tartom, hálás vagyok, hogy része lehetek, s örömmel lennék a Te számodra is példa és/vagy mentor a váltáshoz, ami nem feltétlenül olyan félelmetes és lehetetlen, mint ahogy az elsőre tűnhet.

Támogatás

Ha tetszik, amit csinálunk, és szeretnéd támogatni a munkánkat, akkor köszönettel fogadjuk adományodat!