Tisztán emlékszem, amikor 2 évvel ezelőtt az akkori főnökömnek jeleztem, hogy én bizony IT területen szeretnék dolgozni csak ennyit mondott: „A fejlesztők nagyon furcsa emberek, nem fog neked tetszeni sem a terület, sem a közeg, ismerlek, milyen vagy…”.

Azóta is (közel 2 éve) az IT szektorban dolgozom front/back office munkakörben. Sőt, idén márciusban elkezdtem egy szoftvertesztelő képzést, sikeresen záróvizsgáztam, aztán letettem a nemzetközi ISTQB CTFL vizsgát is. Augusztus 1-jétől pedig junior szoftvertesztelőként fogok dolgozni, szóval a “nem fog tetszeni a közeg” elve, már az elején megbukott. Pár napja a “Nők az IT-ban” csoportban felhoztam ezt a  témát, hátha érdekes lehet akár az én storym is bárkinek. Rengetegen írtatok, jeleztétek, hogy bizony, hogy van. 

Úgyhogy kipattant a fejemből, hogy elkezdek egy #szoftvertesztelőleszek mini sorozatot, amiben majd én is mesélek a tapasztalataimról. Viszont, hogy még átfogóbb legyen a dolog, szereztem magam mellé még 2 embert, így már 3-an leszünk azok, akik bebizonyítják nektek, hogy kortól, végzettségtől függetlenül is érdemes váltani. Vagy ahogy Berni is írta: „Az egyetlen nehézség az volt, hogy a szkeptikus ismerőseimnek el kellett mesélnem, hogy éppen karrierváltásban vagyok, és állnom kellett a negatív impulzusokat.”

Ismerjétek meg Vanyó Bernadettet, akinek a története egy a sok közül…

Mesélj egy kicsit magadról, mit tanultál, dolgoztál?

Először is nagyon köszönöm a lehetőséget, megtisztelő.

Gyógypedagógusnak tanultam, és ebben a szakmában dolgoztam, mielőtt váltottam. Mindig is érdekelt az informatika, de nem volt merszem ilyen jellegű iskolába jelentkezni, amit már bánok. Egyébként szeretek kertészkedni és rajzolni is.

Mikor volt az a pont, amikor eldöntötted, hogy az IT felé veszed az irányt?

Nagyon sok IT-s ismerősöm van, és mindenki azt mondta, hogy ebben a szakmában rengeteg lehetőség van, és soha nem állsz le a tanulással. Engem nagyon vonzott egy olyan szakma, ahol a valós tudásom valós helyzetekben tudom kamatoztatni, illetve ahol van fejlődési lehetőség. 17 évesen rátaláltam egy ingyenes HTML-kurzusra, amit végigcsináltam. Nagyon tetszett, és itt kezdődött el bennem valami.

Miért pont a tesztelés?

Úgy gondolom, ez egy belépő lehet az IT világába. Tudom magamról, hogy mindig is zavart, ha egy weboldal hibásan volt összerakva, és ez a tulajdonság igen jól jön tesztelés közben. Viszont bizonyos szintű „vonzalom” kell a fejlesztés irányába is.

Kik segítettek, hogy elérd a célod?

A családom és a párom. Végig arra koncentráltam, hogy meg fogom csinálni. Olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy apukám is és a párom is IT-s, így a nap 24 órájában tudtam kihez fordulni.

Mi tetszett meg leginkább a tesztelésben?

Az analitikus gondolkodás. Eddig fogalmam sem volt róla, hogy nekem milyen jó ez a képességem. Jártam pár alkalommal matektanárhoz, ahol felelevenítettük a valószínűségszámítás, kombinatorika rejtelmeit (ez a tudás sem árt…), és akkor jöttem rá, 25 évesen, hogy ez a gondolkodás nekem nagyon bejön.

Voltak nehézségek, akadályok az elején?

Az egyetlen nehézség az volt, hogy a szkeptikus ismerőseimnek el kellett mesélnem, hogy éppen karrierváltásban vagyok, és állnom kellett a negatív impulzusokat.

Milyen képzést végeztem? ISTQB? Mennyire volt érthető? Kellett külső segítség amellett is?

A Masterfield Akadémia szoftvertesztelő képzésén vettem részt. Ezzel kapcsolatban a Masterfield készített velem egy interjút is. Itt olvasható:  https://masterfield.hu/hu/latest-news-list/1353-gyogypedagogusbol-szoftvertesztelo-fel-ev-alatt-interju-szoftverteszelo-hallgatonkkal 

Az ISTQB-re épp most oktat a munkahelyem, már csak rá kell szánnom magam, hogy elmenjek vizsgázni.

Állandó munka mellett tanultál?

Nem, mivel előre gondolkodtam, így volt félretett pénzem, és be tudtam vállalni, hogy álláskeresőként végezzem a képzést. Kellemetlen volt, de végig tudtam, hogy jó úton járok.

Volt olyan pillanat, amikor úgy érezted, neked ez nem megy? Mi lendített át a nehéz helyzeten?

Nem volt ilyen szerencsére, bár többen is el akarták érni, hogy sikertelennek érezzem magam, de nem jött össze. A nehéz és fárasztó helyzetekben végig mellettem állt a párom, ő, illetve a tudásvágyam lendített át.

Hogy fogadták a karrierváltást az akkori munkatársaid, barátok, családtagok?

A számomra igazán fontos személyek támogattak engem, érdeklődtek, segítettek, amiben tudtak. A többi ember véleményét figyelmen kívül hagytam.

Hogyan szerezted első junior pozíciódat? Hamar befogadott a csapat? Ott már tudtad, hogy ez a te utad?

Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy a Masterfielden tanító egykori tanárom felfigyelt – többek között – rám is, ezért sikeres interjú után elhelyezkedtem az L&P Solutions Kft.-nél, ahol máris bekerültem egy tesztelőkből álló minőségi csapatba. Fontos, hogy a munkavállaló tudjon csapatban dolgozni. Nem egyszerű egyébként, végtelen alkalmazkodás kell hozzá, de ezt az akadályt nagyon jól vette a csapat.

Ha újra kezdenéd, mit csinálnál másképp? 

Inkább úgy válaszolok, hogy ha újra kezdeném, akkor már hamarabb elkezdeném az IT karrierem, akár egy főiskolán tanulva.

Jó tanács azoknak, akik csak most vágnak bele?

Vizsgáld meg a kognitív képességeid, tölts ki minél több ilyen jellegű tesztet, mert ez a típusú gondolkodás elengedhetetlen. Fejleszd kommunikációs és csapatjátékos képességeid! Legyél humoros, és ne legyél túl lelkizős (az IT-ban még mindig több férfi van, ha jól szeretnéd mellettük érezni magad, venned kell a vicceiket)!